Informacje, Ochrona środowiska

Ryś w wielkopolskich lasach

ryś w wielkopolskim lesie
Fot. Arch. Nadleśnictwa Oborniki / Lasy Państwowe

W obornickich lasach pojawił się bardzo długo niewidziany gość. Ryś euroazjatycki był widziany po południowej stronie Warty.

Zdjęcie rysia (Lynx lynx) zrobił Jacek Więckowski, pracownik Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Spotkanie tego skrytego zwierzęcia, jest efektem przywracania rysi w północno-zachodniej Polsce przez Zachodniopomorskie Towarzystwo Przyrodnicze, Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk w Białowieży oraz Ośrodek Kultury w Mirosławcu.

Ryś Pako, bo tak został nazwany ten osobnik, ma założoną obrożę, dzięki której można śledzić trasę jego wędrówki.

Pako trafił na wolność w 2019 r. wraz z 36 innymi osobnikami w ramach projektu Powrót rysia do północno-zachodniej Polski.

Wszystkim wypuszczonym osobnikom założono obroże z nadajnikami GPS. Wsiedlanie rysi odbywa się metodą „born to be free”. Celem projektu jest odtworzenie populacji rysia nizinnego w Polsce północno-zachodniej i zapewnienie gatunkowi trwałej akceptacji społecznej.

Rysie to największe drapieżniki z rodziny kotowatych występujące w Polsce. Mają duże wymagania przestrzenne, poszukują rozległych i trudno dostępnych obszarów leśnych do życia. Obecnie na wolności rysie występują w północno-wschodniej i południowej części Polski. Nieliczne osobniki widywane są także w Słowińskim Parku Narodowym, Borach Tucholskich, a także na terenie Puszczy Noteckiej oraz w lasach położonych na północ od niej.

Od połowy XX w. populacja tego gatunku w Polsce i w Europie systematycznie spadała, z uwagi na presję ze strony człowieka. W 2015 r. populacja rysia w Polsce szacowana była na 40 osobników, dziś to około 200, z czego większość, ok. 120 osobników, występuje w Karpatach.

Czy wiesz że:

  • Ryś objęty jest całoroczną ochroną;
  • Długość ciała rysia dochodzi do 1,5 m, waga do 20 kg;
  • W ciągu doby może wędrować nawet na odległość 20 km;
  • Rysie to zwierzęta, które w ciągu dnia odpoczywają w kryjówkach i polują nocą;
  • Zdobycz (najczęściej sarny i jelenie) starannie ukrywa, wciągając upolowane zwierzęta pod zwalone pnie, w gęstwiny i maskując śniegiem lub ściółką. Do tak zamaskowanego pożywienia ryś może wracać nawet przez kilka dni.

Małgorzata Krokowska-Paluszak, rzecznik prasowy RDLP W Poznaniu
Źródło: Lasy Państwowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *