Nowoczesne piece centralnego ogrzewania dostosowane są do różnego rodzaju paliw stałych. Kotłownia już nie musi być czarna od węgla, komfort cieplny w domu nie wiąże się z ciągłym dorzucaniem do pieca. Poznaj czyste i ekologiczne paliwa, które ułatwią ogrzewanie domu.
Węgiel i jego pochodne
Najpopularniejszym rodzajem paliwa nadal jest węgiel kamienny. Coraz częściej zastępowany jest jednak przez przetworzone formy, dostosowane do nowocześniejszych, bardziej wydajnych i wygodniejszych w użyciu pieców. Koks oraz brykiet węglowy nadają się do kotłów zasypowych bez podajnika. Cechują się większą wydajnością niż tradycyjny węgiel. Czystość oraz wygodę gwarantuje ekogroszek, przeznaczony do kotłów z podajnikiem. Zasobnik napełniany jest raz na jakiś czas, po czym, dzięki elektronicznemu systemowi sterowania, ekogroszek dozowany jest na palenisko w odpowiedniej ilości i w stosownym czasie. Ten rodzaj paliwa pozostawia niewiele popiołu; podczas spalania wydziela mniej szkodliwych substancji niż węgiel w tradycyjnym wydaniu. Zaopatrując się w zapas ekogroszku na zimę, warto poszukać paliwa wysokiej jakości. Podróbki wykonane z zanieczyszczonego miału węglowego gorzej się spalają, emitują do atmosfery więcej szkodliwych gazów i starczają nam zdecydowanie na krócej.
Drewno, brykiet, pellet
Drewno opałowe stosować można w postaci przetworzonej i nieprzetworzonej. Tradycyjne szczapy i wióry coraz chętniej zastępowane są brykietem drzewnym oraz pelletem. Brykiet powstaje ze sprasowanych trocin, poddanych działaniu wysokiego ciśnienia oraz wysokiej temperatury – charakteryzuje się dużą gęstością, wysoką wartością opałową, a także możliwością długotrwałego przechowywania w suchych pomieszczeniach bez ryzyka utraty właściwości. Do jego zalet należy też czystość użytkowania oraz przechowywania. Nie zawiera szkodliwych substancji i pozostawia bardzo mało popiołu. Podobnie scharakteryzować można pellet, który różni się od brykietu przede wszystkim formą – sprzedawany jest w postaci granulatu, o średnicy ziaren nie większej niż 25 mm. Ten rodzaj paliwa stałego również jest bardzo ekologiczny. Powstaje trocin, wiórów i innych odpadów pozostałych po obróbce drewna.
Biomasa
Stosunkowo rzadko spotykanym rodzajem opału jest biomasa. Nazwa to obejmuje różnego rodzaju pozostałości pochodzenia roślinnego, nadające się do spalenia w piecu. Są to między innymi resztki pożniwne, słoma, ziarna zbóż, kukurydza, chwasty, zielony nawóz, czy też pestki owoców. Biomasa jest paliwem ekologicznym, łatwym do pozyskania, w pełni odnawialnym. Nie emituje do atmosfery dwutlenku węgla. Przed użyciem wymaga odpowiedniego przesuszenia – dobrze, jeśli można nabyć ją w formie przygotowanej do wygodnego użycia. W przypadku słomy dostępne są sprasowane kostki, inne rodzaje biomasy przetwarzane są na pellet, sprzedawany w workach. Ten rodzaj paliwa nadaje się do stosowania w piecach z podajnikami.
Wybierając materiały opałowe do pieca centralnego ogrzewania, coraz częściej stawiamy na surowce ekologiczne. Warto zastanowić się nad zastosowaniem drewna oraz jego pochodnych – ciekawą alternatywą dla węgla jest też odpowiednio przetworzona biomasa.
Dodaj komentarz