Na czym polega utylizacja oleju?
Informacje

Na czym polega utylizacja oleju?

 Żyjemy w takich czasach gdzie na każdym przysłowiowym „rogu” znajduje się duża restauracja, fastfood czy knajpka serwująca smażone posiłki. Powszechnym stało się wykorzystywanie w gastronomii różnego rodzaju olejów roślinnych. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie dań przygotowanych bez ich użycia. Jednak najważniejszym jest ich właściwe użytkowanie.

Część lokali restauracyjnych niestety nie stosuje się do powszechnie przyjętych zasad kulinarnych. Serwują dania przygotowane na przesmażonym oleju, a jak powszechnie wiadomo, niedopuszczalne jest korzystanie z takich olejów. Najczęściej takie zjawisko możemy zaobserwować w nadmorskich smażalniach ryb. Czasami zdarza się odwiedzić taką restaurację, która smaży ryby na nieświeżym oleju. Wchodząc do takiego lokalu, pierwsze co zauważamy to specyficzny zapach przesmażonego oleju. Jeśli udałoby się nam zajrzeć na zaplecze, gdzie są przygotowane posiłki, można by zauważyć delikatny dym wydobywający się z naczynia kuchennego.

Tłuszcze roślinne, gdy ich temperatura przekracza 180 stopni zaczynają ulegać różnorakim przemianom. W przegrzanym – spalonym tłuszczu potrafi wydzielać się substancja rakotwórcza jaką jest akroleina. Spalonego oleju w żadnym wypadku nie należy ponownie wykorzystywać do powtórnego przygotowywania posiłków. Najlepiej jest używać olejów, które mają mniejszą podatność na utlenianie. Niedopuszczalne jest przygotowywanie dań z użyciem surowych olejów tłoczonych na zimno, tzw. nierafinowanych. Dochodzi wówczas do wytwarzania się substancji rakotwórczych nawet podczas bardzo krótkotrwałego smażenia. Większość z nas w swych domach smaży kilkukrotnie na tym samym oleju. Jest to spowodowane wysoką ceną porządnego oleju a także naszą wygodą. W takim przypadku trzeba by po jego ostudzeniu kilkakrotnie przefiltrować przez np. gazę. Ma to na celu pozbycie się resztek pożywienia, które pozostały w nim po smażeniu.

W gospodarstwach domowych najlepszym rozwiązaniem po usmażeniu jakiejś potrawy jest przelanie zużytego tłuszczu do pojemnika i wyrzucenie go. Trzeba mieć na uwadze, że nie wolno pod żadnym pozorem wylewać gorącego tłuszczu do kanalizacji. Tłuszcz ten po ostygnięciu może zapchać rury i bez pomocy hydraulika nie będziemy w stanie pozbyć się problemu.

Sprawa komplikuje się, gdy używany bardzo dużą ilość tłuszczu lub gdy prowadzimy restaurację, w której mamy bardzo duże jego zużycie. Wtedy musimy skorzystać z profesjonalnej firmy, która zajmuje się utylizacją olejów, np. Euro Eko Polska Invest Group. Firma ta prowadzimy skup zużytego oleju roślinnego, przeważnie przepalonego. Zużyty, poddawany jest procesom utylizacji i w przyszłości może być wykorzystany do celów grzewczych lub produkcji biopaliw. Jako jedyni posiadają pozwolenie na ostateczny recycling odpadów tłuszczowych. Ich działalność obejmuje również sprzedaż zużytych tłuszczów roślinnych (UCO) i olejów wykorzystywanych w celach technicznych. Docierają w każde miejsce na terenie całego kraju. Potrafią jednorazowo przewieźć od 3,5 do 24 ton oleju.

10 października 2015

O autorze

Redakcja


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatni komentarz
  • Patryk
    1
    Pojemniki na odpady
    U nas jakiś czas temu zamontowano tzw. moloki, które są wkopywane w ziemię. W przypadku odpadów zielonych związany u dołu worek i tak przecieka przy wyciąganiu. Strasznie potem śmierdzi wokół…
GLAERIA FLICKR
KONTAKT

AG Solutions - marekting internetowy

Email : kontakt@ekogroup.info